Wednesday, October 21, 2020

Spezzatino di vitello con funghi e trippa / Veal stew with mushrooms and tripe

 


Ciao carissimi lettori,

Oggi ritorno da voi finalmente co un post culinario. È da un po’ che non condivido più ricette gastronomiche ma a dire la verità, anche se ho creato tanti piatti in questo periodo, ero sempre di corsa in cucina e quindi non avevo tempo per scattare foto. Spero che coloro che mi seguivano per questo motivo, non siano rimasti delusi… Ecco perché oggi vorrei premiare la vostra pazienza con una ricetta molto gustosa e consistente. Confesso che sono arrivata accidentalmente a creare questa ricetta, ma dal momento in cui ho cucinato per la prima volta questo piatto, mi è sempre stato richiesto. Adesso mi chiederete, come si a cucinare qualcosa accidentalmente? Beh, se avete pazienza un secondo a leggere la ricetta lo scoprirete.

Ingredienti: 1 kilo carne di vitello a cubetti, 300 gr funghi (per comodità, io ho usato quelli in scatola), 200 gr trippa precotta (quando l’ho tirata dal freezer pensavo erroneamente che fosse cipolla tritata), 1 peperoncino rosso piccolo, una foglia di alloro, mix di spezie (cumino, timo, sale e pepe), olio evo quanto basta, sale se si ritenesse ancora necessario

Preparazione: Adesso vi spiego come si fa a cucinare per sbaglio una cosa… Come vi avevo annunciato nell’elenco degli ingredienti, quando avevo tirato fuori il pacchettino dal freezer, io pensavo fosse cipolla tritata. Se vi ricordate, io pulisco la cipolla, la trito e poi la faccio congelare in piccoli pacchettini pronti da usare una volta. Molto spesso uso la cipolla direttamente congelata cosi mi risparmio di dover piangere e appestare le mani tutte le volte che devo usare la cipolla :P Beh, in quella occasione avevo ancora nel freezer un piccolo pacchettino di trippa che mi era avanzato. Avevo messo in freezer questa trippa senza mettere un bigliettino pensando che avrei riconosciuto la forma… Beh, in quella occasione forse perché ero di corsa, forse perché la forma della trippa non è tanto facile da distinguere quando è congelata, io non avevo notato che anziché tirare fuori la cipolla (per realizzare un banale spezzatino di manzo con funghi), avevo tirato fuori la trippa. E visto che uso la cipolla congelata, non ho capito che fosse trippa finché non l’avevo aggiunta in cottura…

Detto tutto questo, adesso vi spiego come si prepara questa ricetta. Bisogna riscaldare l’olio aggiungendo il peperoncino tritato e le spezie. Poi si aggiunge la carne di vitello tagliata a cubetti e si fa rosolare. Cuocere la carne finché l’acqua rilasciata venga quasi completamente assorbita, quindi per circa una mezz’oretta a fuoco moderato. Una volta passato questo tempo, aggiungere la trippa e la foglia d’alloro e cuocere per altri 10 minuti. Aggiungere poi i funghi in scatola e cucinare per altri 20 minuti a fuoco medio. Condire ancora con del sale e pepe se fosse necessario e una volta che la carne e la trippa sono morbide e hanno raggiunto il livello desiderato di cottura, spegnere il fornello. A noi piace gustare questo piatto con delle salse ma si può aggiungere anche un contorno di patate arrosto o patate lesse. Buon appetito!

P.S: se avete qualche idea con cosa far accompagnare questo spezzatino, non abbiate paura a condividerla nei commenti.

 

ENGLISH

Hello dear readers,

Today I finally return to you with a culinary post. It has been a while since I have shared gastronomic recipes with you but to tell the truth, even though I created many dishes in this period, I was always in a rush in the kitchen and therefore I didn't have time to take pictures. I hope that those who followed me for this reason were not disappointed… This is why today I would like to reward your patience with a very tasty and consistent recipe. I confess I accidentally came up with this recipe, but from the moment I first cooked this dish, it has always been in demand. Now you'll ask me, how does one accidentally cook something? Well, if you have patience a second to read the recipe you will find out.

Ingredients: 1 kilo diced veal meat, 300 gr mushrooms (for convenience, I used canned ones), 200 gr pre-cooked tripe (when I pulled it from the freezer I mistakenly thought it was chopped onion), 1 small red pepper, a bay leaf, mix of spices (cumin, thyme, salt and pepper), extra virgin olive oil as required, salt if still necessary

Preparation: Now I'll explain how one cooks something by mistake...  As I announced in the list of ingredients, when I took the package out of the freezer, I thought it was chopped onion. If you remember, I clean the onion, chop it and then freeze it in small packets ready to use for one time cooking. Very often I use the directly frozen onion so I save myself from having to cry and make my hands stink every time I have to use the onion: P Well, on that occasion I still had a small packet of tripe left over in the freezer. I had put this tripe in the freezer without putting a note thinking that I would recognize the shape... Well, on that occasion perhaps because I was in a hurry, perhaps because the shape of the tripe is not so easy to distinguish when it is frozen, I had not noticed that instead of take out the onion (to make a banal beef stew with mushrooms), I had pulled out the tripe. And since I use frozen onion, I didn't realize it was tripe until I added it during cooking...

Having said all this, now I'll explain how this recipe is prepared. You need to heat the oil adding the chopped chilli and spices. Then add the veal cut into cubes and brown it. Cook the meat until the water released is almost completely absorbed, that is for about half an hour over medium heat. Once this time has passed, add the tripe and the bay leaf and cook for another 10 minutes. Then add the canned mushrooms and cook for another 20 minutes over medium heat. Season again with salt and pepper if necessary and once the meat and tripe are soft and have reached the desired cooking level, turn off the stove. We like to have this dish with sauces but you can also add a side dish of roasted potatoes or boiled potatoes. Enjoy your meal!

P.S: if you have any ideas with what to accompany this stew, don't be afraid to share it in the comments.









Premesse/ Premises

IT: Questo post è di mia completa creazione per quanto riguarda contenuti, foto e idee espresse. Prima di usare qualsiasi parte di questo post siete pregati di contattarmi e nel caso vi abbia ispirato per altre creazioni, vi chiedo cortesemente di menzionare la fonte.

ENG: This post is of my entire creation as for contents, photos and expressed ideas. Before using any part of it, you need to contact me and in case it inspired you for other creations, I gently ask you to mention the source.


33 comments:

  1. Questo spezzatino ai funghi sembra delizioso... Proverò a farlo, togliendo la trippa che non mangio. Grazie mille per la ricetta. Buona giornata!
    https://chicchedimamma.com/

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    1. Mi rendo conto che la trippa non piace a tutti...

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  2. ammetto che essendo prettamente vegetariana la carne la utilizzo poco, ma mi sembra una ricetta perfetta per l'inverno quando si hanno ospiti!

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    1. certo e tu sei bravissima a preoccuparti anche dei tuoi ospiti non vegetariani come te!

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  3. Decisamente gustoso, anche se la trippa l'eviterei ;)

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  4. Io non ho mai mangiato la trippa !!Non so neanche che sapore ha ma non mi va proprio di assaggiarla.Dato che tu hai preso la trippa per cipolla rossa, penso quindi che, per fare questo piatto si possa usare tranquillamente la cipolla rossa e non la trippa. Il piatto, in questo modo, dovrebbe essere buonissimo e lo proverò. Saluti cari.

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  5. Hello! :)
    very interesting post. I read it with pleasure. you write very interestingly and your posts are very inspiring :) if you want, we can visit each other or observe our blogs :)
    Greetings from Poland!

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    1. Thank you very much for your kind words, I am also veru curious to discover your blog.

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  6. Looks so yummy. Great recipe :)

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  7. La salute nelle tue mani, sembra deliziosa :)

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  8. Yummm! Now I really want to come over for dinner at your place. :)

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    1. If that could only be possible... it would be a great pleasure for me!

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  9. looks very delicious, but I can't eat like that without rice because from a young age, the staple food for me is rice is not full if it's only meat (protein) or wheat and other carbohydrates

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  10. What a very delicious and savory meal, even though you said it was a cooking "by mistake".
    I like mushrooms so much and I can't wait to give it a try!
    Thanks :)

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  11. This look very delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/10/madison-look-up-makeup-mirror.html

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  12. Yummy, I'm so hungry now!
    have a great weekend,
    S

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    1. I understand you, it happens very often to me too when I visit cooking blogs :P

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  13. I love mushroom dishes. It looks very appetizing. Thanks for sharing the recipe.

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  14. Oh mamma che fameeee,sembra fantastico!

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    1. Mi fa piacere sapere che ti piace. Grazie per la visita!

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  15. Very interestinf post and amazing photos! I like your blog. I follow you (Readers). Please follow me back: beauty4fem.blogspot.com Glad to meet you, Victoria

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    1. Hi, Victoria, thank you for your visit and for following my blog, I will take a look at your blog too!

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Thank you for your visit! If you wish to leave a comment I would be very happy to know your thoughts. DO NOT leave links, I will delete when possible. By comenting you agree to the Privacy Policy of this blog, linked above. Every user is responsible for his/her words, however comments incouraging agression, bullying or bad conduct are not welcomed. I inform you that according to the new GDRP, the information you provide on your comments are visible to all my blog readers and visitors. It also might be available on Google and all other platforms where sharing is possible. By posting a comment on my blog you agree to the visibility and sharing of your informations through these methods. I also inform you that the moderation of the comments is activated for this blog. For more info about how your informations are treated please consult the privacy and cookie policy of this blog. You can comment using your Google account, name and URL or as anonymous. The blog administrator won't use or sell your infromations to third parties.

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